Nemeckí bankári budú za zlé hospodárenie pykať stratou slobody

05.02.2013 Celý región

Berlín 4. februára (TASR) - Nemecká spolková vláda pripravuje pôdu pre trestno-právny postih manažérov bánk a poisťovní, kt
orí svojím postupom poškodia ústavy, za ktorých výsledky zodpovedajú.

DPA informuje, že návrh zákona vytvára možnosti, aby vedúci manažéri bánk a poisťovní za zanedbanie povinnosti v prípade rizikového manažmentu čelili finančným pokutám alebo strate slobody až na päť rokov.

Agentúra dnes zistila, že návrh zákona sa má dostať na rokovanie spolkovej vlády už v stredu (6.2.). V Nemecku doteraz nejestvujú dostatočné nástroje na citeľný postih bankárov a šéfov poisťovní, ktorí si neplnia povinnosti pri správe cudzieho majetku, alebo s ním hazardujú.

V návrhu zákona sa uvádza, že manažéri budú trestne postihnuteľní za neplnenie povinností, keď v dôsledku svojho postupu bude ohrozená existencia ústavu, jeho časť alebo plnenie záväzkov vyplývajúcich z poistných zmlúv.

Návrh zákona je jedným zo záverov analýzy vzniku svetovej finančnej krízy v rokoch 2008/09, počas ktorej musela aj spolková vláda zachraňovať pred bankrotom domáce finančné ústavy.

Bankový sektor ešte v tomto roku chce prísnejšie regulovať aj Veľká Británia. V Londýne to oznámil britský minister financií George Osborne. Podstatou jeho reformy je oddelenie rizikového investičného podnikanie ústavov od tradičných bankových služieb klientele.

V nemeckom návrhu zákona sa hovorí to isté. Veľké banky musia viesť jasnú a neprekročiteľnú hranicu medzi investičnými obchodmi a klasickou bankovou činnosťou.

Osamostatnenie investičného podnikania bude v Nemecku povinné v prípade, ak jeho podiel na celkovom obrate banky prekročí viac ako 20 %, alebo ak jeho suma bude vyššia ako 100 miliárd eur. V tom prípade bude musieť vzniknúť nový subjekt s vlastným názvom, ktorý bude samostatnou obchodnou spoločnosťou.

Predpokladá sa, že banky dôležité pre finančný systém krajiny budú mať vlastný záchranný plán pre prípad existenčného ohrozenia a priebežný kontrolný systém vlastného "zdravotného" stavu.

Osborne pri predstavovaní svojho plánu vyhlásil, že banky sú tu na to, aby slúžili klientom a nikomu inému. Ak banky jasne neoddelia veľmi rizikové investičné podnikanie od služieb klientele, alebo ak tak neurobia dostatočne výrazne, postihnú ich drastické tresty. Daňoví poplatníci by už v budúcnosti nemali zachraňovať banky, ktoré sa v dôsledku nerozvážnosti a nezodpovednosti ich manažmentu dostali na pokraj bankrotu. Veľké britské banky Lloyds a Royal Bank of Scotland zachránila vláda štátnou pomocou v celkovej hodnote 65 miliárd GBP (75,41 miliardy eur).
 

Vyberte región